INCLUSIEF SPELEN - MINDERVALIDEN TOESTELLEN

Inclusieve speelplek: hoe kan iedereen meedoen?

Buiten spelen moet vanzelf gaan. Voor kinderen met een beperking, voor volwassenen, voor ouders, inclusief spelen voor iedereen! Soms zijn kleine aanpassingen aan een ‘gewoon’ speeltoestel al voldoende. Plezier maken is daarbij belangrijk. Als je plezier ervaart dan voel je je veilig en gewenst. Vanuit plezier verleg je grenzen en worden kansen zichtbaar.

Fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling stimuleren

Iedereen verdient de mogelijkheid om onbeperkt samen te spelen, zelfvertrouwen op te doen en vriendschappen te sluiten. Toch zien we dat de groep met speciale behoeften of beperkingen het meest wordt vergeten in het ontwerp van een speelplek.

De meeste ‘inclusieve’ speelplekken zijn vaak maar gericht op één beperking of niet interessant en uitdagend genoeg. Kinderen maar ook volwassenen met een beperking worden vaak geconfronteerd omdat ze niet mee kunnen doen. Er is een gebrek aan speeltoestellen die de fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling verbeteren, ongeacht leeftijd of bekwaamheid.

Onderdeel van Samenspeelakkoord

Wij zijn trots dat we deel uitmaken van het landelijke Samenspeelakkoord en hebben de belofte gedaan om gemeenten, scholen, zorginstellingen en recreatiebedrijven te ondersteunen met kennis en ervaring om bestaande speelplekken of nieuw te realiseren plekken meer inclusief te maken. De campagne ‘Onbeperkt spelen. Ik ben er klaar voor.’ helpt om beloften om te zetten in daden: veel meer speelplekken waar kinderen met een beperking zich welkom voelen. Lees er meer over in deze blog.

Naast kennis en ervaring ondersteunen we ook met het maken van passende ontwerpen en de realisatie van een doordachte samenspeelplek waar jong en oud kunnen ontmoeten, spelen en bewegen. Vanuit ons bestaande product portfolio die zich zowel richt op traditionele speelconcepten als ook interactieve speelconcepten ontwikkelen we met onze eigen R&D afdeling, externe professionals en onderzoeksbureaus nieuwe concepten die bijdragen aan het concrete doel om meer samenspeelplekken te realiseren.

Lees hier onze SamenSpeelBelofte

Inclusief spelen: iedereen met én zonder beperking kan meespelen

Voor een toegankelijke speelplek zijn geen ingewikkelde aanpassingen in het ontwerp nodig die zich richten op minder validen. Wel vraagt het een specifieke manier van denken zodat het bewegen, beleven en ontmoeten voor en van jong en oud toegankelijk is. Onze motivatie is om iedereen samen te laten spelen en bewegen binnen zijn eigen niveau en mogelijkheden.

wij ontwerpen inclusieve speelplekken waarbij specifiek rekening wordt gehouden voor iedereen met een beperking. Dit ontwerpprincipe noemen we ‘All-in’. Aanpassingen die gedaan zijn voor de toegankelijkheid van de speelplek en de bespeelbaarheid van de toestellen vallen aan de buitenkant niet op. Het All-in concept is opgebouwd uit de 5 aandachtsgebieden; toegankelijkheid, samenzijn, plezier, bespeelbaarheid en levendigheid. De insteek is altijd dat jong en oud, valide en mindervalide naar hartenlust met elkaar kunnen spelen!

All-in samenspeelplek

Een goede samenspeelplek beperkt zich niet tot jonge kinderen. Ook voor de oudere jeugd en volwassenen met een beperking moet het uitdagend zijn.

Niet alleen de keuze voor de juiste toestellen is belangrijk, maar zeker ook de bereikbaarheid van de toestellen en de totale inrichting van de samenspeelplek. Voor het ontwerpen van een goede samenspeelplek zijn er richtlijnen vanuit het NUSO. Daarin wordt onder andere rekening gehouden met:

 • Zichtassen voor overzicht in de speeltuin
 • Ligging en materiaal van paden
 • Visuele markeringen
 • Spelaanleidingen
 • Aanleg rustzones
 • Rolstoelen en rollators, autisme, een visuele beperking, gehoorbeperking, verstandelijke beperking, fysieke beperking, aandachtstoornissen, etc.

Goed om te weten:

 • In Nederland zijn 1,7 miljoen mindervaliden.
 • Veel inclusieve speelplekken zijn vaak gericht op één beperking.
 • Voor meer dan 100.000 kinderen met een beperking is samen spelen niet altijd vanzelfsprekend. Negen van de tien speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk.
 • Een all-in speeltuin moet goed toegankelijk, overzichtelijk en transparant zijn.
 • Toestellen moeten bespeelbaar en veilig zijn voor iedereen.
 • Juiste diversiteit laat jong en oud, valide en minder valide samen spelen.

“Spelen is een recht. En voor ons als samenleving is samen spelen een plicht wat mij betreft.”

Rick Brink - oud Minister van Gehandicaptenzaken

Interactieve speeltoestellen op een all-in plek

Zeer speciaal op een echte all-in plek is een interactief speeltoestel. Écht interactief spelen is veel meer dan het simpelweg toevoegen van licht of geluid. Actie, reactie,  inhoudelijke, leerzame spellen en een bijbehorende apps maken de interactieve speeltoestellen uniek. Dat maakt interactief spelen een toegevoegde waarde op een All-in samenspeelplek.

 • Rolstoel gebruiksvriendelijk.
 • Samenspel wordt gestimuleerd.
 • Jong en oud, met of zonder handicap kunnen samenspelen.
 • Leeftijd- en ontwikkelingsgericht.
 • Spellen zetten op een leuke manier aan tot bewegen.
 • Positief effect van de muziek bij bijvoorbeeld aandachtstoornissen en dementie.

All-in voor kinderen: toegankelijke speeltoestellen 

Door een kleine aanpassing aan een ‘gewoon’ speeltoestel te doen kunnen ook mindervalide kinderen meespelen. Zonder dat de aanpassing aan de buitenkant opvalt.

 • Speeltoestellen kunnen extra steun, extra grip geven of bevatten een speelroute laag bij de grond voor kinderen in een rolstoel of met een motorische beperking.
 • Kleurmarkeringen of contrasten helpen als gidslijn voor kinderen met een visuele beperking.
 • Rustzones in en naast de toestellen helpen kinderen met een aandachtstoornis om ervaringen te verwerken of om spanning af te zwakken na het spelen.
 • Alle speeltoestellen zijn opgebouwd uit modulaire elementen, dus eenvoudig aan te passen aan jouw wensen.

All-in voor sportievelingen: toegankelijke sportparken

De meeste sporttoestellen van Lappset zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden geplaatst als een inclusief sportterrein. De toestellen kunnen worden gebruikt vanuit een rolstoel, indien daar met de ondergrond rekening mee wordt gehouden. In de toestellen zelf heeft de gebruiker voldoende ruimte om te bewegen en te sporten. Er zijn bijvoorbeeld stangen en ringen op verschillende hoogtes, die de gebruiker in staat stellen een goede grip te krijgen vanuit een rolstoel of staand op de grond. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de verschillende producten is, zodat een eventuele assistent kan helpen bij het oefenen. De felle kleuren van Lappset Sport zorgen voor contrast en helpen de beweging te begeleiden. Dit verhoogt ook de veiligheid.

De sportlijn is getest door de Finse Paralympische atleten Henry Manni en Aleksi Kirjonen: “We willen mensen met een handicap aanmoedigen om van sport te genieten en te gaan sporten!” Bekijk de playlist op ons YouTube kanaal

Wij zijn expert op het gebied van het inrichten van een inclusieve all-in samenspeelplek. Onze kennis delen we graag! Wil je brainstormen over een toegankelijke speelplek? Of gewoon een keertje praten over de diverse mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.