Activiteiten / Nieuws

Terug naar Activiteiten / Nieuws
03 jun 2024

UKJA Antwerpen: Samen werken aan een betere toekomst voor jongeren

De Jan Vertonghen Foundation is trots op de samenwerking met de Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie van Antwerpen (UKJA) om kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek te ondersteunen. Door deze samenwerking zetten we ons in om de mentale gezondheid van deze kinderen te verbeteren en hen een betere toekomst te bieden.

De UKJA biedt hulp aan kinderen van 0 tot 18 jaar, verdeeld over drie afdelingen: Jong kind en gezin (0-5 jaar), Kinderen (6-12 jaar) en Adolescenten (12-18 jaar). Met ruimte voor 93 residentiële en 45 dagbehandelingspatiënten biedt UKJA uitgebreide diagnostiek, advies en behandelingen voor ernstige emotionele, gedrags- en ontwikkelingsproblemen zoals depressie, trauma, angst, hyperactiviteit en eetstoornissen.

Elke patiënt krijgt een op maat gemaakt therapeutisch aanbod, variërend van individuele tot groepsbehandelingen. Dit omvat verschillende vormen van therapie, zoals beeldende therapie, muziektherapie en psychomotorische therapie. Ook worden specifieke trainingen aangeboden, zoals sociale vaardigheden en emotieregulatie.

Beweging en sport zijn essentieel in de behandeling van psychische klachten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat beweging helpt bij het verminderen van depressieve en stressklachten en het verhogen van zelfvertrouwen. Sporten biedt niet alleen fysieke voordelen, maar ook sociale interacties die bijdragen aan het doorbreken van isolement en het opbouwen van een ondersteunend netwerk.

Dankzij de steun van de Jan Vertonghen Foundation en Play Nostalgie kan UKJA de extra middelen inzetten om beweging en sport te integreren in de behandeling. Dit draagt bij aan de algehele gezondheid en welzijn van de kinderen en jongeren.

Wilt u meer weten over hoe u kunt bijdragen? Bezoek dan onze “Steun ons” pagina voor meer informatie. Samen maken we een verschil voor de toekomst van deze kinderen!